Cornsnake / Καλαμποκόφιδο (Pantherophis Guttatus)

Το Cornsnake ή αλλιώς καλαμποκόφιδο, είναι είδος της οικογένειας των κολουβρίδων. Συναντάται στις Νοτιοανατολικές και κεντρικές Η.Π.Α. σε αποθήκες σιτηρών και τρέφεται κυρίως με ποντίκια και αρουραίους τα οποία πηγαίνουν εκεί για να τραφούν με το καλαμπόκι. Είναι εντελώς αβλαβή για τον άνθρωπο μιας και δεν έχουν δηλητήριο, ούτε είναι επιθετικά προς εμάς και φυσικά βοηθούν στον έλεγχο πληθυσμών των τρωκτικών που καταστρέφουν τις σοδειές. Εκτός απο ποντίκια, τρέφονται με άλλα μικρά ερπετά, πουλιά, αυγά και αμφίβια και σκοτώνουν το θήραμα τους συσφίγγοντας το. Είναι κυρίως επίγεια ζώα και κρύβονται σε τρύπες τρωκτικών ή κάτω απο κορμούς δέντρων, όμως μπορούν να σκαρφαλώσουν με άνεση σε κλαδιά και άλλα μέρη. Πιο ενεργά είναι μετά την δύση του ήλιου, αλλά βγαίνουν για να λιαστούν όταν έχουν ανάγκη το να ανεβάσουν θερμοκρασία.

Μπορούν να μεγαλώσουν μέχρι και 1.20-1.80 σε μήκος με κύρια διαφορά οτι τα αρσενικά κατα κανόνα είναι πιο μικρά απ οτι τα θηλυκά. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι να καταλάβουμε το φύλο, κρίνοντας απο την άκρη της ουράς η με μια επίσκεψη στον κατάλληλο κτηνίατρο διαφορετικά με την χρήση του πόπινγκ οπου πιέζουμε την ουρά ώστε να εμφανιστούν τα γεννητικά του όργανα (στην περίπτωση που δεν έχετε εμπειρία με το πόπινγκ καλό είναι να μην το δοκιμάσετε μόνοι σας ώστε να μην τραυματίσετε το ζώο).

Αυτή τη στιγμή θεωρούνται ένα απο τα πιο φιλικά και ευρέως διαδεδομένα ερπετά κατοικίδια, έχοντας υπόψιν και το χαμηλό κόστος συντήρησης και τον εύκολο χειρισμό απο τον άνθρωπο. Τα Corns εν συντομία, υπάρχουν σε αμέτρητα χρώματα και σχέδια μιας και λόγο της ευκολίας στην αναπαραγωγή, έχουν καταφέρει να κερδίσουν τους περισσότερους ασχολούμενους με ερπετά. Το μέγεθος των ενηλίκων ατόμων είναι κατάλληλο ώστε να είναι εύκολος ο χειρισμός, όμως όχι τόσο μεγάλα ώστε να δυσκολέψουν έναν αρχάριο ή ένα παιδί. Συνήθως ζούνε 10-20 χρόνια, ίσως και παραπάνω,

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι να καταλάβουμε τη διαφορά με τα συνώνυμα του Pantherophis Guttatus που είναι τα Elaphe Guttata / Elaphis Guttatus / Coluber Guttatus και τα αναφέρουμε μιας και παλαιότερα το Cornsnake ανήκε στο γένος Elaphe και αργότερα μεταφέρθηκε στο Pantherophis.

Συνθήκες διαβίωσης

  • Terrarium

Terrarium
Ένα νεαρό Corn snake μπορεί να ζήσει τους πρώτους μήνες της ζωής του σε μικρό vivarium μεγέθους κουτιού παπουτσιών, έχοντας μόνο ένα ρηχό δοχείο για το νερό του, μια σκοτεινή κρυψώνα και φυσικά το κατάλληλο υπόστρωμα. Αργότερα, καθώς πλησιάζει την ενηλικίωση θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα μεγάλο κουτί αποθήκευσης ή σε ένα terrarium κατάλληλο για ερπετά, τουλάχιστον 60-70 λίτρων, το οποίο φυσικά θα είναι ασφαλές ώστε να μην μπορεί να βρει έξοδο μιας και το συγκεκριμένο είδος κατέχει την πρωτιά στο να βρίσκει τρόπους να ξεφύγει! Στα Corns συναντάμε διάφορα είδη υποστρώματος όπως το:

  • aspen (πριονίδι κατάλληλο για φίδια)
  • πετσοκομμένα φύλλα (το βρίσκετε στο εμπόριο ως cypress mulch ή forest bedding)
  • ίνες κοκοφοίνικα
  • eco carpet
  • μη τυπωμένο χαρτί εφημερίδας (για αυτούς που δεν νοιάζονται τόσο για την ακριβή απεικόνιση του περιβάλλοντος του φιδιού) ή χαρτί κουζίνας, κ.α.

Παρακάτω θα βρείτε υποστρώματα που ψάξαμε εμείς για εσάς...​

Ένας βασικός κανόνας που θα πρέπει να ακολουθούμε και αφορά το περιβάλλον του ζώου μας είναι ο καλός αερισμός του κουτιού/terrarium του ζώου, ώστε να αποτρέπεται η ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, καθώς και να είναι κατασκευασμένο απο υλικό το οποίο καθαρίζεται και απολυμαίνεται. Σίγουρα θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη πως το υλικό θα πρέπει να διατηρεί την θερμοκρασία χωρίς να υπάρχει σημαντική απώλεια. Το μήκος τους terrarium θα πρέπει να είναι τόσο, ώστε το φίδι να μπορεί να τεντωθεί μέσα σε αυτό με ύψος και πλάτος τόσο όσο το ένα τρίτο του ζώου. Τα ανήλικα ζώα χρειάζονται μικρότερους χώρους ώστε να νιώθουν άνετα και να μην στρεσάρονται και νιώθουν εκτεθειμένα, πράγμα που τα κάνει να μένουν συνεχώς κρυμμένα ή να προβάλουν επιθετική συμπεριφορά. Ειδικά τις πρώτες μέρες που θα βάλετε σε ένα καινούριο χώρο το φίδι, καλό είναι να μην το ενοχλήσετε για περίπου μια εβδομάδα, έτσι του δίνετε το χρόνο και το χώρο να συνηθίσει το νέο του περιβάλλον καθώς και τις συνθήκες του (πόσο χρόνο υπάρχει φως κάθε μέρα, η θερμοκρασία, πόση κινητικότητα υπάρχει στο δωμάτιο, τις μυρωδιές του δωματίου κ.α.)

  • Θερμοκρασία-Υγρασία-Φωτισμός

Τα φίδια είναι ποικιλόθερμα ή αλλιώς ψυχρόαιμα ζώα, βασίζονται στο περιβάλλον τους για να αλλάζουν θερμοκρασία του σώματος τους, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να τους παρέχουμε έναν χώρο στον οποίο θα υπάρχει ζεστή πλευρά και μια πιο ψυχρή, ώστε να επιλέγουν αυτά σε ποιό μέρος θέλουν να βρίσκονται ανάλογα με τις λειτουργίες τους. Γι’ αυτό το λόγο καλό (όχι όμως απαραίτητο) είναι όσοι έχουν την δυνατότητα να παρέχουν στο φίδι τους ένα basking zone, στο οποίο απο επάνω θα βρίσκεται μια λάμπα η οποία θα εκπέμπει θερμότητα, είτε μια λάμπα UV-B/A και κάτω απο την λάμπα να υπάρχει ένας βράχος ώστε να γίνεται σωστά η μεταφορά και κατανομή της θερμότητας απο το μέσον. Για να ελέγξουμε την θερμοκρασία είναι πολύ βασικό να χρησιμοποιήσουμε μια θερμαινόμενη πλάκα στο 1/3 του του πάτου απο την έξω πλευρά του terrarium ώστε να μπορεί να βρει θερμότητα εκεί όταν χρειάζεται να χωνέψει το φαγητό του κλπ. ΠΑΝΤΑ όμως πρέπει να γίνεται χρήση υποστρώματος για να αποφύγουμε εγκαύματα στο σώμα του ζώου λόγο της απευθείας επαφής με το μέσο, όπως επίσης βασικό είναι να χρησιμοποιούμε θερμοστάτη βάζοντας τον αισθητήρα κολλητά με την πλάκα ώστε η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 28-30 βαθμούς Κελσίου. Φυσικά στο terrarium θα πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονικό θερμο-υγρασιόμετρο για να γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν ώστε να αποφύγουμε προβλήματα στην υγεία του φιδιού, η κατάλληλη υγρασία είναι στο 40-50% ενώ για την θερμοκρασία θα πρέπει να έχουμε 20-24 βαθμούς στην ψυχρή μεριά και 28-30 στην ζεστή (καλό είναι να υπάρχουν κρυψώνες και στις 2 πλευρές). Πολύ χρήσιμο θα ήταν ένα υπέρυθρο θερμόμετρο για να μετράτε με ευκολία την κάθε πλευρά και να έχετε πλήρη έλεγχο. 

Παρακάτω θα βρείτε εξοπλισμό που ψάξαμε εμείς για εσάς...

  • Τροφή

Τα Cornsnakes τρέφονται κυρίως με κατεψυγμένα ποντίκια η αρουραίους, σαύρες ή μικρά αυγά, τα οποία θα βρείτε σε διάφορα πετ σοπ ή εκτροφείς. Είναι πολύ σημαντικό την τροφή του φιδιού σας να την παίρνετε απο ανθρώπους που γνωρίζετε, να είναι απο ζώα δικής τους εκτροφής και όχι άγρια που πιάστηκαν απο το δρόμο, μιας και αυτά κουβαλούν ασθένειες ή παράσιτα, κάθε λογής βρομιά η δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει το φίδι σας. Επίσης θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην ταΐσετε “χαλασμένο” ζώο στο φίδι, δηλαδή ένα ποντίκι που έχει αποψυχθεί αρκετές φορές ή έμεινε πολλές ώρες εκτός κατάψυξης και ξανα καταψύχθηκε, γιατί όπως καταλαβαίνετε, αυτό καταστρέφει τον ιστό του ζώου, αφήνει περιθώρια για μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν και αργότερα να μεταφερθούν στο στομάχι του φιδιού, με ποικίλα αποτελέσματα που μόνο καλά δεν θα είναι! Φυσικά αυτό δεν σημαίνει οτι ένα φίδι δεν μπορεί να φάει ένα ζώο που είναι μέρες νεκρό, απλά λόγο του οτι αγγίζετε και χειρίζεστε αυτό το ζώο και το έχετε στο χώρο σας είναι καλύτερα να το αποφύγετε. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που ταΐζουν ζωντανά ζώα στα φίδια Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό μιας και είναι κάπως ανήθικο, το φίδι μας δεν ζει στην άγρια φύση για να τρώει ένα ζωντανό ζώο που κατάφερε να πιάσει, συν οτι ένα ζωντανό ποντίκι έχει τη δυνατότητα να τραυματίσει το ερπετό μας, προκαλώντας απίστευτα μεγάλη ζημιά, αιμορραγία, μολύνσεις, ακόμη και θάνατο Κατα κύριο κανόνα, το φίδι μας μπορεί να φάει θήραμα με μέγεθος 4 φορές σε διάμετρο του κεφαλιού του φιδιού, αλλά καλό είναι να μην ταΐζουμε τόσο μεγάλο γεύμα σε φίδι αν δεν είναι αρκετά πεινασμένο, γιατί μπορεί να φτάσει ως τη μέση και αν τα βρει σκούρα να το φτύσει

Τα ανήλικα κορνς τρέφονται αποκλειστικά με νεογέννητα ποντικάκια, τα οποία λέγονται pinkies. Καθώς μεγαλώνει αρχίζουμε να επιλέγουμε μεγαλύτερα ποντικάκια τα οποία ανάλογα με το βάρος και την ηλικία ονομάζονται διαφορετικά στο εμπόριο. Για να ετοιμάσουμε το γεύμα του φιδιού, βγάζουμε το ποντίκι απο την κατάψυξη και το ρίχνουμε σε ένα βαθύ δοχείο η μπολάκι με ζεστό νερό για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ξεπαγώσει. ΠΟΤΕ μην βάλετε βραστό νερό γιατί υπάρχει πιθανότητα να το “βράσουμε” και να χάσει υγρά σημαντικά για την όσφρηση του φιδιού, καθώς και να κάνει τρύπες και να στάζει ότι έχει μέσα του(αηδία)! Μη ξεχνάτε πως ο φίλος μας ο όφις δεν τρώει μαγειρεμένο, απλά θέλουμε να μην είναι κατεψυγμένο.

Είναι πολύ σημαντικό να μην χειριστούμε το φίδι αφού φάει, δηλαδή αν το ταΐζουμε εκτός του terrarium, μόλις καταπιεί το ποντίκι το επιστρέφουμε άμεσα στο terra και δεν το βγάζουμε για τουλάχιστον 5 ημέρες, ώστε να δούμε οτι έχει χωνέψει, μιας και μπορεί να ξεράσει, πράγμα κακό και για εμάς που θα το δούμε αλλα και για το ζώο που θα νιώσει άσχημα.

Tags: