Διατροφή των Αξολότλ - Axolotl food source

Για κάποιους είναι αγαπημένα κατοικίδια, διαφέρουν πλήρως απο κάθε άλλο έμβιο ζώο του νερού, δεν είναι ψάρια, αλλα σαλαμάνδρες που μένουν για πάντα παιδιά! Αυτά τα πανέξυπνα γλυκούλικα ζωάκια που έρχονται στο τζάμι να σας καλωσορίσουν όταν βρίσκεστε κοντά, έχουν πολύ σημαντικές διατροφικές ανάγκες. Μπορεί να είναι απο τα πιο ανθεκτικά ζώα όμως χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, μπορούν εύκολα να εμφανίσουν ασθένειες και στρες που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία τους.

Κατα την διάρκεια της ζωής τους τα Αξολότλς καταναλώνουν διαφόρων ειδών τροφές, κυρίως, οτι ζωντανό μπορεί να χωρέσει στο στόμα τους (φτάνει να είναι λίγο μικρότερο), όμως εμείς θα ασχοληθούμε με το τι πρέπει να τους δίνουμε ως τροφή για όσο ζούνε στο ενυδρείο.

Όντας νεογέννητα τα Αξολότλς δεν έχουν σχηματισμένα τα άκρα τους και τρέφονται ΜΟΝΟ με ζωντανή τροφή μιας και η κίνηση είναι αυτή που τα διεγείρει. Βασική τροφή είναι η φρεσκο-εκκολαπτόμενη Αρτέμια ή η Δάφνια η χοντροκομμένα, ζωοπλανκτόν. Η Αρτέμια είναι ένα μικροσκοπικό καρκινοειδές και μπορεί να ζήσει μόνο σε αλμυρό νερό, στο γλυκό νερό αντέχει μόνο μερικές ώρες, στην καλύτερη περίπτωση αγοράζουμε αυγά τα οποία θα εκκολάψουμε για να ταΐσουμε τους ναύπλιους! Οι Δάφνιες απο την άλλη γνωστές και ως ψείρες του νερού ειναι κωπήποδα, ζουν και εκτρέφονται σε γλυκό νερό, λίμνες κλπ. Μπορείτε να τις βρείτε συσκευασμένες σε σακουλάκια με νερό και αν θέλετε να φτιάξετε δική σας αποικία εάν πρόκειται να ταΐσετε πολλά ζώα. Επίσης ως τροφή στην ανάγκη μπορείτε να ταΐσετε και συγκεκριμένα είδη microworms τα οποία είναι νηματώδης σκώληκες. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κρατάμε καθαρό το νερό όταν η τροφή δεν είναι πλέον ζωντανή μιας και το νερό αρχίζει να βρομίζει πολύ γρήγορα λόγο της αποσύνθεσης των ατόμων.

 

baby axolotls baburac ελλάδα
artemia salina and daphnia baburac ελλάδα

Στο επόμενο στάδιο της ζωής τους τα Αξολοτλ έχουν εμφανίσει άκρα και πλέον εκτός απο ζωντανή τροφή μπορούν να ξεκινήσουν να τρώνε και κατεψυγμένα bloodworms, κατεψυγμένη Αρτέμια ή Δάφνια και καθώς μεγαλώνουν μπορούν να καταναλώσουν τροφή σε μορφή πέλλετ (συγκεκριμένα η τροφή για νεροχελώνες είναι τέλεια για αυτό το είδος μιας και είναι αμφίβια). 

frozen bloodworms baburac

Θα μπορούσαν να φάνε ακόμη και γεωσκώληκες φτάνει φυσικά να τους κόψετε σε κομματάκια ανάλογα το μέγεθος του ζώου που θα τραφεί και να τους έχετε ξεπλύνει παρα πολύ καλά ώστε να μην έχουν ίχνη χώματος επάνω τους. Κάποιοι γεωσκώληκες αφήνουν ένα είδος σάλιου όταν πνίγονται στο νερό και η γεύση τους δεν ελκύει τα Αξολοτλς, οπότε σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να τα μπλανσάρετε πριν τα δώσετε (μετά το πλύσιμο τα βουτάτε σε βρασμένο νερό για 1-2 λεπτά και μετά τα βρέχετε με κρύο νερό). 

Μια ακόμη ζωντανή τροφή που μπορείτε να δώσετε είναι τα blackworms, ή τα Tubifex τα οποία όμως θα βρείτε με μεγάλη δυσκολία σε καταστήματα στην Ελλάδα, μπορείτε όμως να τα βρείτε απο το εξωτερικό και να αρχίσετε την δική σας αποικία εύκολα μιας και τα συγκεκριμένα εκτρέφονται στο νερό.

Όντας κοντά στην ενηλικίωση συνεχίζουν να καταναλώνουν γεωσκώληκες μιας και είναι ότι καλύτερο σε θέματα ιχνοστοιχείων. Υπάρχουν αρκετά είδη γεωσκώληκα και θα πρέπει να αποφεύγονται τα red wiggler μιας και η γεύση τους είναι αποκρουστική για τα Αξολοτλς. Επίσης μπορείτε κατα καιρούς να ταΐζετε και προβρασμένη, αποφλοιωμένη κατεψυγμένη γαρίδα κόβοντας την σε μικρά κομμάτια. Ακόμη μια αρεστή τροφή είναι τα πέλλετ για πέστροφα η σολομό, τα οποία είναι μαλακά και κόβονται εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, τα πέλλετ που δεν βυθίζονται θα πρέπει είτε να τα προετοιμάσετε είτε να τα ταΐσετε με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην παραμείνουν στο νερό χωρίς να φαγωθούν (σύντομα θα ανεβάσουμε και βίντεο για το πως να κάνετε τα επιπλέοντα πέλλετ να βυθίζονται)

Earthworm baburac
frozen-jumbo-prawns baburac
Sakura-Red-Cherry-Shrimp- baburac
guppy baburac
grasshopper ακρίδα baburac.com
salmon pellet baburac

Ως ενήλικα τα Αξολοτλς τρέφονται με όλα τα παραπάνω και καλό είναι να υπάρχει ποικιλία στην τροφή ώστε να παρέχονται όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία για την συνεχή ανάπτυξη τους καθώς και την ενίσχυση του οργανισμού τους απέναντι σε βακτήρια ή τραυματισμούς. Φυσικά ως ζωντανή τροφή σε αυτό το στάδιο της ζωής τους μπορείτε να δώσετε ακόμη και γρύλους ή ακρίδες (φυσικά πρώτα πρέπει με μια λαβίδα να λιώσετε το κεφάλι τους γιατί τα σαγόνια τους μπορούν να τραυματίσουν το Αξολότλ) μικρά ζωντανά ψαράκια (γκάπι, χρυσόψαρα,) ή είδη μικρής γαρίδας όπως οι ghost ή οι cherry. Γενικά καλό είναι να αποφεύγονται ως τροφές ψάρια και γαρίδες αγορασμένα από πετ σοπ μιας και είναι πολύ πιθανό να είναι φορείς παρασίτων που αν μεταφερθούν στο Αξολότλ μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και θάνατο. Οπότε επιλέξτε τα μόνο εάν είναι δικής σας εκτροφής.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε τροφές οι οποίες αποτελούνται μόνο απο φυτικά συστατικά μιας και τα ζώα αυτά είναι σαρκοφάγα. Σύντομα θα γράψουμε και σχετικά με τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα δεν έχετε παρά να γραφτείτε στο newsletter.

Tags: