Leopard Gecko
(Eublepharis Macularius)

General

Τα Λέοπαρντ Γκέκο (Leopard Gecko) είναι απο τις πιο συμπαθητικές και “εύκολες” στη διατήρηση σαύρες που μπορεί να έχει κάποιος ως κατοικίδιο. Στη φύση το συναντάμε σε βραχώδεις και ξερές ερήμους του Πακιστάν, του Αφγανιστάν, του Ιράν, του Νεπάλ και στην Ινδία. Εκτρέφεται σε αιχμαλωσία για περισσότερα από 30 χρόνια, με τους εκτροφείς να έχουν καταφέρει να αναδείξουν μοναδικά χρώματα, μωτίβα και μεγέθη. Το όνομα Eublepharis Macularius του δώθηκε λόγο της ύπαρξης βλεφάρων στα μάτια του που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα άτομα της οικογένειας που είναι γνωστά και ως σαμιαμίδια καθώς και τα πιτσιλωτά σημάδια που έχει στο σώμα. 

Ο κύριος λόγος που τα Λέοπαρντ Γκέκο κατάφεραν να κρατήσουν την πρώτη θέση ανάμεσα σε διάφορα κατοικίδια ερπετά, είναι το χαμηλό κόστος σε αναλώσιμα όπως η τροφή και υπόστρωμα (στρωμνή), ρεύμα κα. Επίσης είναι απο τα ζώα που δεν χρείαζονται πολύ μεγάλο τερράριο και μπορούν εύκολα να ζήσουν σε μεσαία προς μεγάλα κουτιά αποθήκευσης κατάλληλα διαμορφωμένα για να προσφέρουν τις απαραίτητες συνθήκες.

Ο λόγος που επιλέξαμε να γράψουμε γι’αυτά είναι οτι έχουμε ήδη εμπειρία με την εκτροφή αυτών των ζώων και έχουμε δοκιμάσει διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το περιβάλλον, τη διατροφή αλλα και την αναπαραγωγή τους. Κάποιοι απο τους υποστηρικτές μας έχουν στα χέρια τους μερικά απο τα μωράκια που ήρθαν στη ζωή και με τον καιρό ανεβάζουμε φωτογραφίες στη σελίδα μας στο Facebook.

temperament

Όπως προαναφέραμε, τα Λέοπαρντ Γκέκο είναι αρκετά “εύκολα” ζώα για κάποιον αρχάριο στον κόσμο των ερπετών. Μπορούμε να τα κρατήσουμε στα χέρια χωρίς κίνδυνο (αφού φυσικά τα έχουμε εξοικειώσει με την παρουσία μας) να τα παρατηρούμε και να τα ταίζουμε χωρίς τον φόβο να μας δαγκώσουν ή να μας τσιμπήσουν. *(Αυτό δεν σημαίνει οτι τα ερπέτα απολαμβάνουν το να έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο, απλά μαθαίνουν να μας ανέχονται, γι’αυτό και ο χρόνος “χειρισμού” τέτοιων ζώων θα πρέπει να παραμένει μικρός, προτιμότερο είναι να τα παρατηρούμε και πάνω απ’όλα να μην τα φέρνουμε σε επαφή με ζώα άλλου είδους όπως γάτες, πτηνά, φίδια κλπ.) 

Στο τερράριο δεν βάζουμε ποτέ μαζί 2 ή περισσότερα αρσενικά, μιας και αυτό θα δημιουργήσει χάος για το ποιό θα είναι το κυρίαρχο και στο τέλος θα έχουμε θανάσιμους τραυματισμούς. Αντίστοιχα δεν θα υπάρξει πρόβλημα εάν υπάρχουν περισσότερα απο 1 θηλυκά στον ίδιο χώρο (χωρίς φυσικά αυτό να είναι απόλυτος κανόνας, θα πρέπει να κοιτάζουμε εάν τα ζώα που έχουμε στον ίδιο χώρο ζούνε ειρηνικά).

HABITAt

  Το Λέοπαρντ Γκέκο μπορεί να ζήσει σε τερράριο, σε ενυδρείο ή κουτί αποθήκευσης, τα οποία πρώτα θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί ειδικά για το συγκεκριμένο είδος. Δεν χρειάζονται ψηλά σημεία για να κρύβονται, αλλα κρυψώνες/σπηλιές στο έδαφος όπου και περνάνε τις περισσότερες ώρες της ζωής τους.

  Η υγρασία καλό θα είναι να μένει τουλάχιστον 50% και κάτω μιας και θέλουμε να αντιγράψουμε όσο το δυνατό πιο πολύ το φυσικό του περιβάλλον. Θα πρέπει του παρέχουμε μία κρυψώνα τουλάχιστον στην οποία θα έχουμε βρύα ή χούμους κοκοφοίνικα το οποίο ψεκάζουμε σε εβδομαδιαία βάση για να του προσφέρει την υγρασία που χρειάζεται ώστε να γίνονται ευκολότερα οι εκδύσεις (αλλαγές στο δέρμα). 

  Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεχώς φρέσκο νερό στο χώρο και ένα πιατάκι με ασβέστιο σε σκόνη το οποίο μπορει να λαμβάνει όποτε έχει αναγκη. Ως υπόστρωμα χρησιμοποιούμε διαφορετικά υλικά ανάλογα με τη μέθοδο που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Κάθε ένα έχει τα καλά και τα κακά του, ενώ τα πιο συνήθη είναι το μη εκτυπωμένο χαρτί εφημερίδας (η αντίστοιχα η σελουλόζη) ή ακόμη και το χαρτί κουζίνας, το χούμους κοκοφοίνικα, η λεπτόκοκκη άμμος ερήμου και φυσικά κάποια μιξ διαφόρων ειδών για πιο φυσική αίσθηση.

 

leopard gecko cave hide λεοπαρντ γκεκο baburac.com
grasshopper ακρίδα baburac.com

FOOD

Το συγκεκριμένο είδος τρέφεται αποκλειστικά με ζωντανά έντομα, τα οποία 1-2 φορές την εβδομάδα θα πρέπει να εμπλουτίζουμε με συμπληρώματα (ασβέστιο και βηταμίνη D3 σε μορφή σκόνης με την οποία τα πασπαλίζουμε πριν τα ταίσουμε στο ζώο). Μπορούνε να φάνε mealworms, γρύλους, ακρίδες, κατσαρίδες και κάμπιες από συγκεκριμένα είδη, πάντα όμως με προσοχή μιας και κάποια έντομα είναι τοξικά γι’αυτά και πρέπει να αποφεύγονται (όπως και τα έντομα που ζουν στη φύση και μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με διάφορα εντομοκτόνα). 

Science

Τα Λέπαρντ Γκέκο έχουν μελετηθεί απο τους επιστήμονες λόγο της δυνατότητας τους να αποκόβουν την ουρά τους όταν κινδυνεύουν και αργότερα να την αναγεννήσουν (φυσικά η μορφή της δεν θα είναι ίδια). Επίσης ένας ακόμη ενδιαφέρον λόγος για μελέτη είναι η “επιλογή” του φύλου ενός εμβρύου μέσα στο αυγό με βάση την εξωτερική θερμοκρασία η οποία είναι καθοριστική.

leopard gecko tail drop λεοπαρντ γκεκο baburac.com

Summarize

Σύντομα θα γράψουμε και θα ανεβάσουμε άρθρα με περισσότερες λεπτομέριες που αφορούν αυτά τα μοναδικά ζωάκια, πιο σεγκεκριμένα πάνω στην τροφή, την προετοιμασία του χώρου και τις συνθήκες διαβίωσης τους. Μη ξεχνάτε πως για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να μας στέλνετε μήνυμα και στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ.

*Photo credits to lush-design, exo-terra and leopardgeckoland